Kari Kiltilä
20.03.17

Mitä sinä ajattelet tulevista viljamarkkinoista?

Viljamarkkinoiden kehittymistä tulee seurata koko ajan. Suunnitelmia voi tarkentaa markkinanäkymien mukaan aina siihen saakka kun kylvökoneen vantaat lasketaan huhti-toukokuussa muokattuun peltoon.

Tammikuussa Suomen Gallup haastatteli runsasta 500 viljelijää kevään kylvöaikomuksista. Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) teettämän kyselyn mukaan viljan kylvöala olisi pienenemässä noin 5 % viime vuodesta. Eniten pienenisi ohra-ala noin 8 %, kevätvehnä noin 6 % ja kaura-ala säilyisi suurin piirtein ennallaan.

Kyselyn tulokset kertonevat yleisesti viljelijöiden näkemyksistä tulevista viljamarkkinoista kyselyhetkellä. Erikoista kyselyn tuloksissa on ohra- ja kaura-alan pieneneminen reilusti myös Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella. Tällä alueella kyseisten viljojen kysyntä on sekä teollisuudessa että kotieläintiloilla kuitenkin edelleen kasvussa. Ohran tuotannossa alue on ollut alituotantoaluetta kysyntään nähden ainakin viimeiset 10-15 vuotta ja alituotannon määrä näyttäisi vain kasvavan!

Viljojen hinnat laskivat maailmalla vuoden 2016 alkupuolella ja siitä saakka ne ovat olleet alamaissa. Pieni käänne ylöspäin tapahtui aivan viime vuoden loppupuolella ja lievä hintojen paraneminen on jatkunut kuluvan alkuvuoden aikana. Reilumpaa hinnan nousua rajoittavat tällä hetkellä edellisvuosiin verrattuna kasvussa olevat viljavarastot maailmalla sekä ennakoitu kohtuullisen suuri globaali viljan tuotantoala kasvukaudella 2017.

Tätä taustaa vasten ymmärrän täysin viljelijöiden tammikuiset ajatukset vähentää viljan viljelyä, jos hintakehitystä parempaan ei olisi näköpiirissä. Tilanteen kehittymistä pitää kuitenkin seurata koko ajan. Suunnitelmia voi muuttaa markkinanäkymien mukaan aina siihen saakka, kun kylvökoneen vantaat lasketaan huhti-toukokuussa muokattuun peltoon.

Aiemminkin olemme nähneet, että markkinoiden muutokset voivat olla nopeita ja täysin ennakoimattomia. Jo pienetkin normaalista poikkeavat häiriöt sääoloissa kasvukauden aikana tai poliittiset tekijät ja niissä tapahtuvat äkilliset muutokset jollain merkittävällä viljaa tuottavalla alueella saattavat heilauttaa markkinoita ja kääntää viljan hintakäyriä ylöspäin hyvinkin nopeasti. Kun kaikki vaikuttaa kaikkeen, syksyn 2017 viljojen markkinahinnat voivat hyvinkin olla myös meillä aivan erilaisessa asennossa kuin nyt maaliskuun loppupuolella vielä ajattelemme.

Tarkemmin viljamarkkinoita seuraavat viljelijät ovat voineet todeta, että ensi syksylle tarjottavat ohran, kauran ja vehnän termiinihinnat ovat olleet nousussa nykyhintoihin verrattuna. Tämäkin antaa jonkinlaista viitettä tulevasta perustuen toimijoiden tämän hetken ajatuksiin.

Spekulaatioista huolimatta tai juuri sen vuoksi viljelijä pääsee varmasti parhaaseen lopputulokseen, kun tekee viljelysopimuksen kylvettävästä viljasta joko suoraan teollisuuden tai viljaliikkeen kanssa. Viljelysopimuksen turvin sopimusmäärää vastaavalla viljalla on varma markkina ja haluttaessa myös hinta tiedossa, siltä osin kuin viljelijä tarttuu nyt tarjottaviin termiineihin. Altian tärkkelysohran tuotanto tulee perustumaan tulevallakin satokaudella 17/18 lähes täysin tärkkelysohrasopimuksiin. Sopimusten teko on parhaillaan käynnissä ja tarjolla on myös mahdollisuus hintakiinnitykseen.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja