Kari Kiltilä
28.06.23

Kuivat ja kuumat alkukesän sääolot näyttävät yleistyvän – mitä tehtävissä?

Sää suosi jälleen juhannuksen viettäjiä ainakin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Juhannuksen ajalle ennustetut ja kaivatut sateet jäivät valitettavasti hyvin vähäisiksi Etelä- ja Länsi-Suomessa. Näillä alueilla valtaosa viljakasvustoista kärsii edelleen kuivuudesta. Toivottavasti kesä-heinäkuun vaihteeseen ennustetut, vähän runsaammat sateet toteutuvat.

Touko-kesäkuun kuivuus sekä kesäkuun puolivälistä alkanut, osittain jopa helteinen jakso on jo leikannut viljojen sato-odotuksia merkittävästi. Tästä huolimatta hiukan runsaammat sateet kesäkuun loppuun voisivat vielä pelastaa ison osan viljakasvustoista edes kohtalaiseen sadonmuodostukseen.

Pellon hyvä kasvukunto korostuu kuivissa ja lämpimissä kasvuoloissa

Kun maan rakenne ja ojitus ovat kunnossa ja muokkauskerroksessa on kohtuullinen määrä orgaanista ainesta, pystyy viljakasvusto taistelemaan hiukan pidempään kuivia kasvuoloja vastaan. Mikäli pellolla on säätösalaojitus tai kastelumahdollisuus, kasvuston kyky tuottaa satoa paranee entisestään kuivuuden jatkuessa. Peltojen hyvän ja huonon kasvukunnon erot ovat nyt hyvin silmämääräisestikin havaittavissa, kun kiertelee eri puolilla viljelyalueita.

Säätilalle emme voi mitään, mutta pellon kasvukuntoon ja sen parantamiseen voimme vaikuttaa erilaisin toimenpitein.

Hyvän kasvukunnon perusta on toimiva ojitus. Mikäli ojituksessa on havaittu puutteita ja se kaipaa kunnostamista, kannattaa vakavasti miettiä samalla säätösalaojituksen mahdollisuutta. Myös pellon säännöllisestä kalkituksesta pitää muistaa huolehtia, jotta pH pysyy viljojen kasvulle edullisena. Kun viljelykierrossa on mukana syysmuotoisia kasveja, on pellon pinnan muotoilu tärkeää. Vettä keräävät painanteet ovat valitettavan yleinen syy kasvustojen talvituhoille.

Kun perusasiat on saatu kuntoon, pellon kasvukuntoa voi edelleen parantaa kevennetyn muokkauksen ja monipuolisen viljelykierron avulla. Jatkuva kasvipeitteisyys läpi vuoden luo erittäin hyvät edellytykset pellon kasvukunnon nopeallekin parantumiselle. Orgaanisen aineksen määrä pellossa lähtee kasvamaan. Tuloksia kasvukunnon parantumisesta voi huomata parhaimmillaan jo kolmen-viiden vuoden kuluessa.

Hyviä vinkkejä ja toimintatapoja maan kasvukunnon parantamiseksi löytyy esimerkiksi uudistavan viljelyn e-opiston sivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja